Öppettider:

Sommar 2017

23-25 juni

1 juli - 6 Augusti

12-13 Augusti

Alla dagar mellan

kl: 11.00 - 17.00

 

Hantverk i sommarnatt

1 juli

18.00 - 24.00

 

Välkomna!

Vi hantverkare

Malin Lindmark

Med havet och Ratans kulturhistoriska miljö som inspirationskälla tillverkar jag kallrörd tvål på gamla tiders vis med förnyade kunskaper. Olika oljors egenskaper bidrar till olika sorters tvålar vad gäller hårdhet, storlek på skum och doft. Läs mer här

Mail: malin.lindmark[at]ratan.se

Min webbshop

Ritva Lundberg

Jag gör smycken, gärna rustika och robusta, av en uppsjö olika pärlor, virkar små mattor och grytlappar av mattrasor samt syr saker av afrikanska tyger. Jag plockar vilda örter och blandar hemgjord örtsalt. Min inspiration och skaparglädje kommer från mina två hembygder; Västerbotten och Västafrika.

bild på Matti

Matti Laitinen

Jag är född i Uleåborg i norra Finland. Via Umeå och Sävar bor vi nu i Ratan sedan 15 år. Hantverk har alltid varit en stor del av mitt liv, även jakt och fiske. Eftersom knivar alltid varit med i mitt liv sedan barnsben är det naturligt att de tillhör mina favoriter. Hantverket har utvecklats från att ha tillverkat bruksknivar och presenter till mina kompisar till att i dag göra både bruksknivar och mera exklusiva knivar i olika material samt blad från olika smeder.

bild på Viviann

Viviann Backman

Jag sysslar mest med glasfusing vilket innebär att man lägger glas på varandra som sedan smälts samman i en glasugn. Till smycken används ett speciellt dichroiskt glas som är ”målat” i flera färglager. Vid sammansmältning kommer även de undre lagren fram varför det är svårt att i förväg veta vilken färg smycket blir, varje smycke blir unikt.

bild på Kerstin

Kerstin Adlerborn

Jag började väva för ca 25 år sedan och intresset ökar hela tiden. Jag väver gärna mattor, då man återanvänder det som ska slängas. Sjalar och pläder i ull, dukar i bomull och lin och grytlappar som jag väver i de flesta färger och tekniker. De tekniker jag använder är tuskaft (tvåskaft) , kypert och dräll.

bild på Kristina

Kristina Broman

Min kreativitet har växlat skepnad genom åren, men i Hantverksboden har jag sydda alster. Tygernas färg och form inspirerar mig till att omvandla dem till något användbart, som kan förgylla vardagen för någon. Jag syr främst i bomull, och vill att det jag gör inte bara ska se bra ut, utan också kännas skönt att ta i. (ställer ej ut i butiken sommaren 2017)

bild på Märta

Märta Hedvall

För fyra år sedan provade jag att skapa med stengodslera och sedan dess är jag helt fast i dess värld. Färg, form och teknik går att variera närmast i det oändliga och det är nog det som fick mig att fashineras så pass att jag hösten 2013 ställde i ordning en egen verkstad. Verkstaden är belägen i Vännäsby, Brån 110 och där skapar jag främst bruksgods men också en del annat smått och gott. Jag arbetar också med textil och syr fodral för stickor, virknålar samt synålar.

bild på Lisa

Lisa Bjurdamm

En textilsamlare som skapar framförallt vid symaskinen. Inspirationen till mina kläder kommer ofta från sagor och berättelser. Jag syr främst barnkläder, men då och då även plagg till vuxna. . Spana gärna in min blogg Solsmula.

 http://solsmula.blogspot.se/

bild på Anneli

Anneli Andresen

Smide är ett kulturhistoriskt hantverk med djupa rötter. I Ratan kommer jag ha traditionell smide, men även smide av återbrukat järn och egen design som jag annars också smider. Järn är ett fantastiskt inspirerande material med oändliga möjligheter! Efter min utbildning kom jag till Umeå och startade min smedja på Olofsfors bruk. Titta gärna in på min hemsida:

 www.anneliandresen.com

bild på Lena

Lena Ankel

Jag har stickat och tovat mössor och vantar i många år. Den sista tiden har jag ägnat mig även åt textil, väskor,löpare o väggbonader.