Öppettider:

Sommar 2017

23-25 juni

1 juli - 6 Augusti

12-13 Augusti

Alla dagar mellan

kl: 11.00 - 17.00

 

Hantverk i sommarnatt

1 juli

18.00 - 24.00

 

Välkomna!

Kreatör av ekologiska hudvårdsprodukter och sojaljus

Jag heter Malin och är född och uppvuxen i Ratu. Efter några års miljöstudier och boende i Umeå återvände jag till bygden sommaren 2002 och bor nu i Ratan med sambo och två barn. Jag arbetar i Umeå som miljökonsult. Med havet och Ratans kulturhistoriska miljö som inspirationskälla tillverkar jag kallrörd tvål på gamla tiders vis med förnyade kunskaper. 

Läs mer om Malin i Ratan och besök min e-butik i min webbshop.

Med ett ständigt brinnande intresse för att skapa och laborera och kallkällaren full av härliga ekologiska oljor/fetter så tillverkar jag även ljus och andra hudvårdsprodukter.

Hoppas att du kommer att trivas med din ekologiska handgjorda produkt.

Hör gärna av dig om du är intresserad av att veta mer om mina handgjorda ekotvålar, sojaljus och ekologisk hudvård.

Under sommarsäsongen finner du mina produkter hos Hantverk i Ratan www.hantverkiratan.se utvalda produkter finns på den ekologiska butiken ”Meretes” www.meretes.se och butik Bravo butik Bravo på facebook i Umeå. Nu finns mina produkter i min webshop: http://www.maliniratan.se

Kontaktuppgifter: Malin Lindmark, Ratan 24, 915 97 Bygdeå tfn: 0934-31213 e-post: malin.lindmark[at]ratan.se facebook/maliniratan Följ @maliniratan på instagram.

Handgjord Ekotvål

Mina tvålar görs för hand och ingredienserna är så långt som möjligt av ekologiskt ursprung. Huvudingrediensen är ekologisk kallpressad svensk rapsolja. 

Såhär gör jag kallrörd tvål: Jag börjar med att tänka ut receptet, vilka oljor jag väljer styr hur bubblorna ska se ut och hur hård tvålen blir, hur ska den dofta, ska den skrubba? Sen väger och mäter jag ingredienserna, rör ihop oljorna och luten, häller upp och låter förtvålning ske över natten. När fett och oljor blandas med lut inträffar en hydrolysprocess och fettet spjälkas upp i sina två beståndsdelar fettsyror och glycerin. När bindningen mellan dem brutits reagerar de fria fettsyrorna och luten med vattnet och bildar det alkaliska salt som är själva tvålen, denna process kallas för förtvålning. Jag skär tvålarna för hand och efter att tvålarna torkat i några veckor förpackar jag dem. 

Förutom tvål innehåller slutprodukten glycerin. Det är en naturlig fuktbindare som gör huden mjuk. Använder du mina handgjorda tvålar kommer du märka att din hud inte behöver smörjas in lika ofta. Den är så mild att du kan använda den i ansiktet. De kan även användas som raktvål och schampo/balsam kaka (vid schampo avsluta gärna med en stärkande och sammandragande äppelcidervinägersköljning som även verkar antistatiskt och mot trassel.) Färgen i tvålarna kommer enbart från naturliga färgämnen, mineralpigment, malda örter, fruktjuicer och kryddor. Jag doftsätter tvålarna milt med eteriska oljor, det finns även doftfria tvålar.

Tvålen trivs bäst på en tvålkopp av galler så att den kan ligga luftigt och torka upp emellanåt. Det kan vara bra att växla mellan två tvålar så räcker båda lite längre!

Tvålar som framställs industriellt utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet från tvålen. Glycerinet används till kosmetika och livsmedel, och tvålen som finns kvar är nu inte alls mild och vårdande längre. Dessutom får tvålen ofta fula sprickor eftersom det mjukgörande glycerinet är borta. I mina tvålar finns naturligtvis allt glycerin kvar. 

Tvål är ofta framställd på animaliska fetter, såsom talg och ister. Om du inte vill använda tvålar som innehåller animaliska produkter skall du undvika sodium tallowate , som är talg från djur. Jag använder enbart ekologiskt vegetabiliskt fett i mina tvålar.

Malin Lindmark